Nieuws

Graag wil ik hier kattenweetjes en nieuwtjes met je delen. Lees hieronder bijvoorbeeld over spelen met je kat. Spelen is heel belangrijk voor je kat en dat is ook wat ik graag met mijn oppaskatten doe. Als de baasjes hiervan de foto’s of filmpjes zien, dan zijn ze blij verrast. Ik hoop dat het aanstekelijk werkt zodat ook de baasjes met hun kat zullen gaan spelen. Zo wordt het steeds leuker voor je kat.

Spelen

Wanneer heb jij voor het laatst gespeeld met je kat? Spelen is een manier om de onderlinge band te versterken.

Net als bij mensen. En reken maar dat je kat het leuk vindt. Ook oudere katten blijven spelen leuk vinden.

Spelen is een gezonde uitlaatklep voor het jachtinstinct van je kat. Als dit instinct onderdrukt wordt, kan dit ook vaak op een ongewenste manier worden geuit.

De leukste spelletjes zijn gebaseerd op het nabootsen van de jacht en het vangen van een prooi.

Nieuws
leuke kattenhengel

Leuk speelgoed zoals een verenhengel

Bij ons viertal is de Purrs kattenhengel met standaard vogel (een meter lange flexibele kattenhengel met veertjes) favoriet. Deze geef ik kado bij een langere oppasperiode en ook mijn oppaskatten vinden deze geweldig. Harris vindt ook de pauwenveer erg leuk.

Hoe speel je dan leuk met ze?

Denk er wel aan, dat je katten het leuk vinden om te jagen. Dus de veren liggen soms even stil, gaan om een hoekje, vliegen in de lucht, verstoppen zich in een hol of onder de bank of sluipen over de grond. Dus niet de veertjes naar het gezicht van de kat toe. De prooi in de natuur loopt ook niet zelf naar de kat, toch?

Uiteraard moet hun inspanning wel beloond worden doordat het mogelijk is om het speeltje ook echt te pakken te krijgen! Het spelen moet ook leuk zijn voor de kat. Zoals gezegd is het niet de bedoeling, dat de veren in hun gezicht worden gegooid of dat je het te moeilijk maakt om het speeltje te pakken te krijgen. Dan werkt het averechts en zal de kat gefrustreerd of onverschillig worden.

Om het spel goed af te ronden, geef ik als tip om het speeltje langzaam ‘dood’ te laten gaan. Hiermee voorkom je dat je kat in opperste speelopwinding achterblijft en alsnog in je gordijnen springt. En geef het een beloningsspeeltje zoals een muis (met catnip) om nog zelf langer te kunnen spelen.

Let erop dat de aandacht van de kat gericht is op het speeltje en niet op je handen of voeten. Dit is misschien leuk als de kat klein is, maar als een volwassen kat in je hand bijt, is niet zo schattig. De kat snapt echter niet dat het spelletje nu niet meer mag.

Op welk moment?

Misschien wil jouw kat altijd wel, maar niet als ze diep in slaap zijn.

Katten zijn vaak in de ochtend en ‘s avonds actief. Als je voordat je ‘s morgens vertrekt even met ze speelt en ook voor het slapen gaan, dan doe je je kat een groot plezier.

Conclusie: 

Spelen met je kat is geweldig leuk voor allebei. Belangrijk is om uitdagend speelgoed te gebruiken om te spelen en wissel het af.

Veel speelplezier met je kat gewenst.

In dit filmpje zie je Thomas. Hij heeft spierversterkende oefeningen nodig en dan is deze hengel een geweldig leuke manier om samen te trainen.